Rase

TECKELII (I)

Dibaci câine de vânătoare şi iubitor companion, Teckelul – poreclit “şoricar”, “câine la metru” sau “salam cu picioare” – “stăpânul” de necontestat al grupei a IV-a FCI este, în ciuda staturii sale mignone, un câine foarte curajos, inteligent, alert, cu o înfăţişare aparte, de neconfundat în lumea chinologică. Acest câine mititel, cu un aspect fizic particular, a cunoscut un succes fulminant în anii ‘70, în Europa, mai ales în ţara sa de origine, Germania, unde evoluţia sa era condiţionată de regulile stricte impuse de vânătoare. Teckelul a fost şi este în continuare utilizat în vânătoare la vizuină, demonstrându-şi abilităţile în prinderea vulpilor şi a viezurilor.

Până în secolul al XVII-lea, istoria tuturor varietăţilor de Teckel se confundă cu evoluţia Teckelului cu păr scurt. Şi aceasta deoarece tocmai în acea perioadă au apărut Teckelul cu păr sârmos şi cel cu păr lung, varietăţi create pentru utilizări oarecum diferite. Astăzi, putem spune că Teckelul este cea mai “bogată” rasă din punctul de vedere al varietăţilor de talie şi de culoare pe care le posedă: trei varietăţi de talie, fiecare dintre acestea cu trei varietăţi de păr iar acestea, la rândul lor, cu trei varietăţi de culoare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Teckelul cu păr scurt – “Atenţie! Long Vehicle!”
În pofida unor divergenţe iscate în jurul originilor exacte ale Teckelului, toţi specialiştii au căzut de acord că acesta este o rasă veche, ale cărei rădăcini datează încă din antichitate. Se pare că în acest sens dovada este redată de existenţa unui basorelief egiptean, din timpul celei de-a XIII-a dinastii faraonice (anii 1500 î.Hr.). Acest ornament arhitectural, expus la muzeul din Bulak, în apropierea Tebei, înfăţişează un câine “black and tan”, cu picioare scurte, întins la picioarele faraonului Thutmes al III-lea. Potrivit profesorului Dechambre, de la Muzeul de Istorie Naturală, Teckelul ar fi fost adus în Egipt de către greci şi romani.

Totuşi, cum putem stabili cu exactitate că acel câine bassetoid reprezentat cu atâtea milenii în urmă pe acel basorelief este, într-adevăr, un Teckel? Anumiţi cercetători, printre care şi savantul elveţian W. Tschudy, în lucrarea “Istoria câinelui”/”Histoire du Chien”, publicată în 1926, susţin că aspectul Teckelului se datorează unei forme de nanism, prezent în întreaga lume. Astfel că, teoria strămoşului egiptean redat de basorelieful din Bulak este o simplă speculaţie.

Din Evul Mediu şi până în secolul al XIII-lea, mai multe lucrări pomeneau despre câini de vânătoare de tip bassetoid. Pe de o parte, se remarcă lucrările cinegetice germane iar pe de alta, cele franceze. În lucrările germane se vorbeşte despre “câinii de castori” (Bibarhund) sau “câinii bursucari” (Dachshund), denumiţi astfel în funcţie de “specializarea” lor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și