Rase

TECKELII (II)

Este greu de stabilit care este legătura acestora cu Teckelii actuali, însă un lucru este sigur: earu foarte căutaţi şi apreciaţi pentru remarcabilele abilităţi în vânătoarea la vizuină. Într-o anumită epocă, aceşti câini de vânătoare cu picioare scurte, corpuri lungi, urechi prinse jos şi coadă curbată, menţionaţi şi în lucrarea lui Jacques du Fouilloux, “Tratat de vânătoare” (1561), beneficiau de o lege promulgată de regele francez Dagobert I, prin care, cei care furau sau ucideau un asemenea câine, erau aspru pedepsiţi.

Dar de unde au apărut aceşti câini, predomianţi mai ales la ţară, în mediul rural? Cel mai probabil ar fi că aceştia au fost rezultatul unei mutaţii genetice realizate în folosul omului. “Mutaţia din care au rezultat câinii de tipul Bassetului este destul de frecventă în cadrul speciei canine, putând fi provocată artificial”, notează Rene Depoux, fostul preşedinte al Clubului francez de Teckel. Potrivit italianului Faelli, “nanismul este o deviaţie care nu poate avea decât origine patologică, asemenea rahitismului, de- viaţie apărută accidental la anumite exemplare şi perpetuată prin selecţie.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Fără intervenţia omului, acestea ar fi rămas forme izolate şi ar fi dispărut.” Există specialişti care remarcă o tendinţă naturală de scădere a taliei în cadrul rasei, care se încearcă a fi contrabalansată prin uşoara creştere a dimensiunilor varietăţii de Teckel standard. Este probabil ca Teckelul să descindă dintr-un anumit tip de Basset, de culoare închisă şi talie redusă.

O primă ipoteză, emisă de doctorul Schaeme în lucrarea sa “Morfologia craniului canidelor domestice”/”Morphologie des Haushund Schaedels”, este aceea că Teckelul ar fi rezultatul încrucişării unui copoi cu picioare scurte, asemănător cu actuala rasă Bruno de Jura, şi Pinscher, o rasă canină foarte veche, cu colorit black and tan.

După cum remarcă şi Rene Depoux, “cea mai veche varietate de Teckel este cea cu părul scurt, de culoare black and tan”. Dar există şi alte ipoteze. Potrivit unui autor englez, Leighton, Teckelul l-ar avea drept strămoş pe actualul Basset Grifon Vandeen, mai masiv decât Teckelul din zilele noastre, dar cu un aspect asemănător Teckelului cu păr sârmos. Se mai spune şi că Dachsbracke – un câine de origine germană, utilizat la vânătoarea de iepuri, misteţi, vulpi, bursuci – poate fi strămoşul actualului Teckel.

Philippe de Wailly nu prea crede în această teorie, menţionând că Dachsbracke, apărut pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, are strămoşi comuni cu Teckelul sau chiar ar fi născut dintr-o încrucişare dintre un Teckel şi un Brac German.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și