Teckelul cu păr sârmos – un vânător de mare clasă!
În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, nu au fost consemnate lucrări sau documente despre felul în care au fost crescuţi şi selecţionaţi Teckelii cu păr sârmos. Cu toate acestea, specialiştii au căzut de comun acord că aceştia au luat naştere în urma încrucişărilor dintre Teckelul cu păr scurt, Schnauzerul, Dandie Dinmont Terrier, Scottish Terrier şi Pinscherul. Însă, această teorie avea să ridice nenumărate semne de întrebare, deoarece majori- ta tea acestor încrucişări, făcute pentru îmbunăţirea calităţilor de lucru ale rasei şi pentru aspectul ei fizic, nu au fost dintre cele mai bune.
Şi astăzi, mai există exemplare de Teckel cu păr sârmos care nu prezintă caracteristicile redate de standardul FCI. “Din cauza originilor sale cam anarhice, la anumite exemplare de Teckel cu păr sârmos se observă încă urme ale unor moşteniri nedorite: păr moale de la Dandie Dinmont Terrier, cap de tip Pinscher, umărul prea înclinat al Schnauzerului, şi tendinţa de a a nu da glas pe urma de vânat.” scrie Rene Depoux. Cu toate acestea, varietatea de Teckel cu păr sârmos este cea mai populară, fiind recunoscută în întreaga lume datorită calităţilor sale cinegetice, inegalabile la vânătoarea de bursuci şi de vulpi.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
În privinţa abilităţilor sale vânătoreşti mai există o teorie: acea a lui Philippe de Wailly, care notează: “este posibil ca pădurarii principilor Bavarezi au încercat să creeze o rasă de câini de vizuină pornind de la Teckelul cu păr scurt deja existent. Criteriile estetice nu prezentau niciun interes, aşa că au fost realizate încrucişări cu Basseţi Griffoni, cu Schnauzeri şi Pinscheri. Câinele obţinut în urma acestor încrucişări avea un păr sârmos adaptat condiţiilor dificile impuse de vânătoarea la vizuină în hăţişuri.”
Din păcate, aspectul exterior al Teckelului cu păr sârmos lăsa de dorit. Astfel că, unii crescători de la sfârşitul secolului al XIX-lea au încercat să-l încrucişeze cu Dandie Dinmont Terrierul. Dar, în urma acestei încrucişări, varietatea Teckel cu păr sârmos nu s-a ales decât cu prezenţa părului de textură moale în zona capului.
Teckelul cu păr lung – eleganţă… vânătorească!
Originile acestuia sunt bine cunoscute, înscriindu-se într-un context special. Prin secolul al XVI-lea, principii germani şi-au dorit un câine apt pentru dresaj şi pentru vânătoare. Graţie lucrărilor lui R. Klotz, se cunosc astăzi cele două linii care au stat la baza apariţiei Teckelului cu păr lung. Prima linie a fost creată în 1850 de un maestru de vânătoare de la curtea din Anhalt-Dessau, A.W.Leopold Wopke (de unde şi numele de “rasa lui Wopke”). Această linie avea la bază încrucişări dintre mici Spanieli germani, Spanieli englezi şi Teckeli cu păr scurt. Aceste încrucişări au fost realizate la curtea regelui Johann Georg II (1660-1693) şi au fost menţinute până la sfârşitul secolului al XIX-lea.
A doua linie, numită “rasa lui Rangger” (după numele creatorului său), a apărut la curtea regală din Bavaria. În acea perioadă, regele Maximilian I al Bavariei a favorizat rasa deoarece îi plăceau foarte mult Teckelii cu păr lung de culoare black and tan. În 1858, un vânător de la curte, Joseph Rangger, a fixat caracetristicile rasei, crescătoria acestuia purtând afixul “vom Kaiserhaus”.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.