Debutul Teckelului în chinologie
De-a lungul secolului al XVIII-lea, dar şi în secolul al XIX-lea, Teckelul a început să fie răspândit în Europa. Fiecare varietate – cu păr lung, cu păr scurt sau cu păr sârmos, şi-a urmat propriul destin. În Anglia, Teckelul a fost recunoscut în 1873, urmând ca doi ani mai târziu, în 1875, un Teckel să câştige Best in Showul unei expoziţii canine de la Cristal Palace, din Londra. Tot în Anglia, în 1881, a fost creat şi primul club al rasei “English Dachshund Club”.
Se poate spune că britanicii erau în mod excepţional îndrăgostiţi de acestă rasă, începând cu regina Victoria, care devenise proprietară de Teckel din 1893. Atât de imensă era dragostea reginei pentru Teckeli încât, la moartea câinelui ei favorit, a cerut să i se construiască acestuia un mausoleu.
În Germania, Teckelii au fost înscrişi în Cartea de Origine Germană (Deutscher Hunde Stammbuch) începând cu anul 1840. Cele trei varietăţi erau bine reprezentate, şi trebuie să-i amintim pe contele Zeppeling, crescător de Teckel cu păr lung, pe E.V.Ottot şi A.Latz, crecsători de Teckel cu păr scurt. Însă, deabia 10 ani mai târziu, în anul 1850, sub îndrumarea lui Wilhelm V. Dooke apar primele canise cu adevărat valoroase pentru evoluţia modernă a rasei.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.
Primul standard a fost elaborat în 1879, pe baza căruia, câţiva ani mai târziu, cu ocazia unei expoziţii la Berlin, a fost arbitrată rasa. Cu ocazia ecestei expoziţii, şi-a făcut apariţia şi Morlax v. Wardenburg, un mascul cu păr sârmos, devenit foarte celebru. În 1885 a fost redactată prima lucrare al cărei conţinut era dedicat în exclusivitate rasei Teckel. Autorul acesteia era R.Cornell.
În 1888, contele Klaus Hahn şi maiorul Emil Ilgner au fondat Deutscher Teckel Klub (DTK), primul Club german al rasei. La început, în cadrul Clubului erau înscrise 386 de exemplare de Teckel cu păr scurt, 3 cu păr sârmos şi 5 cu păr lung. După primul război mondial, ordinea avea să se schimbe: 2140 de Teckeli cu păr scurt, 2514 cu păr sârmos, urmând ca, în perioada următoare, varietatea cu păr lung să fie prima în top.
Fenomenul poate fi explicat prin faptul că, încă înainte de războaiele austro-ungare, germanii au ştiut să-şi popularizeze Teckelul cu păr lung. În 1900, ia fiinţă un Club al varietăţii Teckel cu păr lung, separat de Deutsche Teckel Klub. Până în 1970 durează “domnia” acestei varietăţi,când Teckelul cu păr sârmos se instalează fără drept de apel în fruntea “plutonului”. În 1995 raportul era de 483 de Teckeli cu păr scurt, 2877 cu păr sârmos şi 928 cu păr lung.
În Statele Unite, în Elveţia şi în Austria, Teckelii au cunoscut succesul la sfârşitul anilor 1870. Au fost create Cluburi ale rasei, dar, după al doilea război mondial, sentimentele anti-germane se fac simţite şi în sfera chinofililor, popularitatea Teckelului scăzând foarte mult în rândul aliaţilor. Caricaturizat de presă, numit “cârnatul german”/”german sausage”, Teckelul a devenit emblema ostentativă a sentimentelor germanofobe ale englezilor, francezilor şi americanilor. Dar aceasta a fost doar o perioadă trecătoare, în următorii 10 ani, rasa recâştigându-şi popularitatea de care se bucura. Cel mai popular membru al grupei a IV-a FCI rămâne, în toată lumea, Teckelul cu păr sârmos.
Dar asta nu înseamnă că Teckelul cu păr scurt şi-a pierdut din caracteristicile iniţiale: “Teckelul cu păr scurt este pur sânge; el a stat la baza creării celorlalte două varietăţi; el nu este inferior în ale vânătorii…” Rene Depoux. Tot Rene Depoux este cel care explică de ce Teckelul cu păr sârmos este preferatul vânătorilor: “Transformarea tehnicilor de vânătoare la vânatul de talie mare, introducerea conceptului de vânătoare selectivă, dezvoltarea parcurilor de vână- toare, precum şi practicarea frecventă a vânătorii pe parcele cultivate cu porumb – aceştia sunt principalii factori care au făcut astăzi ca Teckelul cu păr sârmos să fie preferat.”
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.