Rase

TECKELII (V)

“What`s in a name?”
“Câine bursucar” (“Bibarhund” sau ”Dachshund” în limba germană), Teckel, “şoricar” …oricare ar fi denumirile sale, este cert că acestea sunt strict legate de activităţi le sale vânătoreşti sau de aspectul fizic inconfundabil în lumea canină. Dar de unde vine numele “Teckel” (care, în trecut, se scria “Tekel”)? Unii cercetători au înaintat o ipoteză foarte controversată, potrivit căreia hieroglifele scrise pe basorelieful egiptean din timpul celei de-a XIII-a dinastii faraonice (anii 1500 î.Hr.), care înfăţişa un câine cu picioare scurte, erau TQL. Raportându-se la cuvântul egiptean “tekal” sau “tekar”, care însemna “nestăpânit”, “neastâmpărat” sau “plin de curaj”, această inscripţie se presupune că ar sta la originea cuvântului modern “Teckel”.

Standard FCI nr. 148 din 13.03.2001
Ţara de origine: Germania.
Utilizare: câine de vânătoare/vizuină.
Clasificare FCI: grupa a IV-a, rasă cu probă de lucru obligatorie.
Aspect general: câine cu picioare scurte, corp lung dar compact, foarte musculos; capul este purtat cu mândrie; expresie atentă; dimorfism sexual bine marcat; chiar dacă membrele Teckelului sunt scurte în comparaţie cu lungimea corpului, este un câine foarte mobil şi agil.
Proporţii importante: distanţa de la stern la sol este egală cu aproximativ o treime din înălţimea la greabăn. Lungimea corpului trebuie să se armonizeze cu înălţimea la greabăn, raportul lungime/înălţime fiind de 1,7-1,8.

Comportament/Temperament: prietenos, nici nervos, nici agresiv, caracter echilibrat; câine de vânătoare pasionat, perseverent, alert, cu un nas foarte fin.
Cap: văzut de sus şi din profil, se subţiază progresiv către trufă, dar fără să fie ascuţit. Arcadele sprâncenelor sunt net pronunţate; cartilagiile nasului şi trufei sunt lungi şi înguste.
Regiune craniană
Craniu: mai degrabă plat, se îmbină progresiv cu botul coroiat.
Stop: doar uşor schiţat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Regiune facială
Trufă: bine dezvoltată.
Bot: lung, puternic, destul de lat; maxilarele trebuie să se poată deschide larg, până la verticala ochiului.
Buze: bine întinse pe maxilare; trebuie să acopere maxilarul inferior.
Maxilare/Dinţi: maxilare puternic dez- voltate; muşcătură în foarfece; dantură completă (42 de dinţi); canini solizi; este de dorit ca ei să se închidă exact unul peste celălalt (superior peste inferior).
Ochi: de dimensiuni medii, ovali, bine depărtaţi între ei, cu privire strălucitoare, prietenoasă; indiferent de culoarea robei, culoarea ochilor va fi de la brun-roşcat închis şi strălucitor, până la brun-negru. La exemplarele cu robă arlechin, se tolerează ochii heterocromi (ceacâri), dar nu sunt de dorit.

Urechi: prinse sus şi nu prea mult înspre faţă, rotunjite la capăt şi mobile; de lungime suficientă, dar fără exagerări. Muchea lor anterioară stă lipită de obraz.
Gât: destul de lung, msculos, fără salbă; ceafă uşor rotunjită; este purtat degajat şi ridicat.

Corp
Linie superioară: descrie un contur ar monios, de la ceafă până la crupa uşor înclinată.
Greabăn: bine marcat.
Spate: solid şi bine îmbrăcat în mus-culatură; după greabănul înalt, de-a lungul vertebrelor toracice, spatele este drept, orizontal sau uşor descendent.
Zona renală: puternic muscularizată, destul de lungă.
Crupă: lată, destul de lungă, uşor în- clinată.

Piept: stern bine marcat şi destul de proeminent pentru a forma o scobitură deasupra claviculelor; văzută din faţă, cutia toracică este ovală; văzută de sus şi din profil, este spaţioasă, asigurând un volum optim pentru dezvoltarea inimii şi plămânilor. Torace lung. Privind din profil, dacă omoplatul şi braţul au lungimile şi angulaţia corecte, punctul cel mai coborât al liniei inferioare este mascat de către membrul anterior.
Linie inferioară: uşor ascendentă.
Coadă: prinsă nu prea sus, purtată în prelungirea liniei superioare; se admite să fie uşor curbată pe ultima treime (către vârf).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și