În urmă cu vreo trei ani, am auzit pentru prima oară vorbindu-se de „vânătoarea” de trufe. „Cum o mai fi şi asta? Că doar, din cunoştinţele mele, trufele sunt nişte ciuperci – scumpe, rare şi, mai ales, foarte gustoase. Oare cum pot fi …vânate?” m-am întrebat în sinea mea, uimită de aceast nou „sport” de care habar nu avusesem până atunci.
Mai târziu, am avut plăcerea de a viziona pe un binecunoscut canal TV, un reportaj filmat în Franţa despre câinii folosiţi la căutarea trufelor. Am descoperit că există şi competiţii foarte bine organizate care au ca subiect „vânarea” acestor „diamante negre” (cum mai sunt denumite trufele).
Din cauza distribuirii geografice a trufelor, aceste competiţii canine se desfăşoară cu precădere în Franţa. În alte ţări, raritatea trufelor nu permite pasionaţilor acestui sport să desfăşoare concursuri ei mulţumindu-se cu căutarea trufelor doar de distracţie, ca hobby.
Prima vânătoare canină de trufe a avut loc în Dordogne, în 1970 reunind iubitori de trufe, cultivatori de trufe şi handleri. Regiunile învecinate le-au urmat exemplul, organizând şi ele competiţii cărora le-au stabilit şi reguli precise. Dar, de abia pe 29 septembrie 1982, aceste reguli au fost standardizate şi acceptate de Societatea Canină Centrală. La început, 99 % dintre câinii participanţi nu erau înregistraţi. Acum, acest lucru s-a schimbat, în competiţiile de astăzi procentul câinilor neînregistraţi situându-se între 25 şi 30 %.
„Vânătoarea” de trufe se desfăşoară pe două categorii:
- Clasa A – pentru începători – aceasta nu acordă Certificat de Aptitudini pentru Campionatul de Muncă. În această categorie se înscriu câinii tineri (10 luni), care nu au prea multă experienţă. Un câine care va obţine două calificative de „Excelent” nu va mai concura la această categorie, trecând la următoarea.
- Clasa B – Clasa deschisă – este accesibilă tuturor câinilor care fac dovada participării în Clasa A şi care au obţinut cel puţin un calificativ „Excelent”.
Calificativele sunt acordate astfel:
-„Excelent” – pentru câinii care au obţinut cel puţin 70 % din punctaj;
-”Foarte Bine” – pentru câinii care au obţinut cel puţin 60 % din punctaj;
-”Bine” – pentru câinii care au obţinut cel puţin 50 % din punctaj;
-”Insuficient” – pentru câinii care au obţinut un punctaj mai mic de 50 %.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.