Weight Pullingul este un sport canin ca şi oricare altul (agility, bite hanging, courssing etc.) el fiind foarte cunoscut şi răspândit în Statele Unite ale Americii, dar care a început să atragă mulţi fani şi participanţi şi pe continentul nostru.
Dacă în competiţiile de agility calităţile principale sunt rapiditatea şi viteza de reacţie, în Weight Pulling punctele forte sunt: rezistenţa şi forţa extremă. Totuşi, cred că aceste două sporturi au, ca şi punct de plecare, un numitor comun esenţial şi anume: in “ataşamentul faţă de stăpân/handler”.
IWPA (International Weight Pulling Association) are ca introducere în vasta sa documentaţie de specialitate, un citat interesant care, în alte sporturi canine sau discipline de dresaj, este de nedorit: “Câinele dumneavoastră vă trage de lesă după el de fiecare dată când îl scoateţi la o plimbare? Cainele dumneavoastră vă trage aşa de puternic încât vă doare umărul? …atunci câinele dumneavoastră ar putea fi un star în devenire în Weight Pulling.”
Competiţiile de Weight Pulling oferă tuturor câinilor şansa de a-şi dezvolta dar, mai presus de toate, de a se bucura de această calitate şi anume “tracţiunea”, calitate care, să fim sinceri, o întâlnim la majoritatea prietenilor noştri patrupezi. Scopul acestui sport este, în primul rând, de a testa forţa şi voinţa câinelui pe care acestea le exercită prin abilitatea sa de a tracta un cărucior sau o sanie cu încărcătură maximă de greutăţi pe o anumită distanţă predefinită într-un interval de timp stabilit.
Care sunt regulile generale în practicarea acestui sport?
Pista (suprafaţa de tracţiune):
Pista de tracţiune este o suprafaţă în formă de dreptunghi, care are lăţimea de minimum 10 picioare şi lungimea de minimum 35 de picioare.
Suprafaţa efectivă de tracţiune: este situată între linia de start şi linia de finish, distanţa minimă între cele doua linii fiind de 16 picioare.
La această suprafaţă se adaugă două suprafeţe adiţionale:
Prima se situează în spatele “liniei de start”, unde este permisă doar prezenţa vehiculului cu greutăţi şi a câinelui care va efectua tracţiunea. A doua suprafaţă adiţională se află în spatele liniei de “finish” unde handlerul şi câinele participant trebuie să aştepte stabilirea punctajului de către arbitru după ce întreaga suprafaţă de tracţiune este parcursă.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.
Punctajul câinelui este stabilit în funcţie de cantitatea maximă de greutăţi tractată de câine în raport cu intervalul de timp prestabilit necesar parcurgerii complete a pistei de tracţiune. Vehiculul cu greutăţi diferă în funcţie de suprafaţa pe care se desfăşoară competiţia de Weight Pull.
Pistele de tracţiune omologate de Asociaţiile şi cluburile de specialitate (NKC, IWPA, UKC) pot fi amenajate pe zăpadă (naturală sau artificială) unde vehiculul încărcat cu greutăţi va fi tractat, este o sanie special concepută pentru acest sport, sau pe sol (gazon, iarbă, beton – dar obligatoriu acoperit, sol fără gazon). Pe această suprafaţă vehiculul tractat este un cărucior (încărcat cu greutăţi).
Acest vehicul poate fi tractat de către câinele participant atât pe sol, în plan orizontal, cât şi în sistem de cale ferată, în plan uşor înclinat.
Comportamentul şi temperamentul câinilor în Weight Pulling
Câinii participanţi în astfel de concursuri trebuie să aibă un comportament şi un temperament echilibrat din toate punctele de vedere, care să nu interfereze sub nicio formă sau să împiedice abilitatea arbitrului de a evalua performanţa, respectiv punctajul câinelui. În aceste concursuri favoriţii nu sunt în mod special indivizi ce aparţin raselor nordice ci şi câinii care sunt consideraţi cu potenţial agresiv şi care au ca strămoşi câinii de luptă.
În opinia mea, cel mai important lucru de reţinut este că Weight Pullingul este un sport canin la care pot participa câini de toate formele şi mărimile, începând de la câinii de talie mică până la câinii de talie foarte mare, niciunul nu este uitat sau lăsat pe dinafară dacă beneficiază de condiţia fizică, forţa şi calităţile necesare practicării acestui minunat sport pe care sper să-l întâlnim în viitorul apropiat şi la noi în ţară.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.