Comportament

Zgărzile antilătrat

Zgărzile antilătrat sunt compuse doar dintr-un dispozitiv electronic montat pe o zgardă. Au un acumulator şi un senzor şi sunt total automate. Când se porneşte zgarda, aceasta este setată automat pe nivelul 1. La primul lătrat, corecţia este pe nivelul 1, la următorul pe nivelul 2 şi aşa mai departe, până când căţelul tace mai mult de 30 de secunde. Atunci zgarda memorează acel nivel iar următoarea corecţie va fi cu un nivel mai jos. Fiecare corecţie este precedată de un semnal sonor. În cazul în care câinele tace în urma acestuia, nu mai este corectat. Zgarda se opreşte automat în momentul în care câinele este corectat mai mult de 10 secunde.
Zgarda antilătrat tratează efectul problemelor de comportament, nu cauza lor. Indicaţiile producătorilor pentru zgărzile antilătrat, ca şi pentru zgărzile electronice pentru dresaj, sunt de a se vinde numai împreună cu o consiliere personalizată. De aceea, dealerii responsabili nu vor comercializa acest tip de dispozitive în magazine de larg consum.

Zgarda antilătrat reprezintă uneori singura, cea mai eficientă şi cea mai rentabilă soluţie. Oare ce este mai traumatizant pentru câine ca şi pentru stăpân? O zgardă antilatrat sau bătăi, certuri (din care câinele oricum nu înţelege nimic), procese cu vecinii, amenzi şi în final renunţarea la câine? Latratul excesiv este de obicei o manifestare a anxietăţii de separare, cea mai deranjantă manifestare, pentru că supără alţi oameni. Un program de corectare comportamentală este dificil, de lungă durată şi implică foarte mult timp alocat câinelui. Mulţi proprietari nu au acest timp şi nici resursele financiare pentru a lucra cu un specialist, prin urmare aleg această variantă ca alternativă la abandonarea câinelui sau la renunţarea la câine. Unii crescători şi proprietari aleg pentru a rezolva aceeaşi problemă devocalizarea, adică tăierea corzilor vocale. Ce vi se pare mai uman? Să eutanasiezi câinele, să-l arunci în stradă, să-l operezi, sau să-i pui o zgardă antilătrat? Sunt cazuri în care nu se poate face nimic altceva sau pur şi simplu oamenii nu au timp sau bani să rezolve problema.

În concluzie, din experienţa personală şi din numeroasa cazuistică întâlnită, consider zgărzile antilătrat un instrument foarte util şi fără efecte negative asupra căţeilor.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și